Jeśli nie macie słodkiej przekąski do popołudniowej herbaty, porannego śniadania czy słodkości dla gości biegnijcie do sklepu po składniki. Prezentuje Wam pyszne ciasto czekoladowe z lekko pijanymi śliwkami i dodatkowymi kawałkami czekolady. Czekolada i śliwki idealnie do siebie pasują, a lekki aromat alkoholu wzmacnia słodycz ciasta, polecam.
Składniki – 24 x 7,5 x 6 cm
220 g masła
210 g cukru
220 g mąki
8 łyżek kakao w proszku
4 jajka
150 g suszonych śliwek
75 ml alkoholu (brandy, rum, likier...)
75 g ciemnej czekolady
2 łyżki proszku do pieczenia
Śliwki siekamy i zalewamy alkoholem – kilka godzin wcześniej
lub najlepiej całą noc.
Piekarnik nagrzewamy do 180*C.
Formę wykładamy pergaminem.
Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo
dodajemy jedno całe jajko i 3 żółtka (białka będą nam potrzebne, więc odkładamy
na bok)
Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao, dobrze mieszamy składniki.
Dodajemy posiekaną czekoladę oraz śliwki razem z alkoholem i ponownie mieszamy.
Pozostałe białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy je do
ciasta i mieszamy szpatułką.
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńMniam moje smaczki. Pozdrawiam i zapraszam również do Nas!
OdpowiedzUsuńMuszę, muszę wypróbować! Uwielbiam połączenie śliwek i czekolady :)
OdpowiedzUsuńNiedługo na blogu ciasto czekoladowe z kremem i 'pijanymi śliwkami' tzw. Pijana śliwka, naprawdę warto również wypróbować ;D
Usuńświetne smaki, też robiłam ciasto pijana śliwka i bardzo mi smakowało:)
OdpowiedzUsuńMniam, musiało smakować bosko! Czekolada, alkohol i śliwki to połączenie idealne :)
OdpowiedzUsuń