Strony

czwartek, 30 października 2014

Estoński Kringel cynamonowy


Po powrocie z gorącej, słonecznej Portugalii, chcąc umilić Polskie mrozy zabrałam się za pieczenie aromatycznej, słodkiej przekąski. Idealnej do szklanki mleka, czy gorącej herbaty.

Estoński kringel, spolszczając może to być obwarzanek, precel czy po prostu wieniec -  jest wspaniały z wielu powodów. Ma niesamowity zapach wypełniający cały dom i smak, bardzo dobrze się prezentuje oraz jest naprawdę prosty w wykonaniu. Nie jest zbyt słodki, a do ‘farszu’ możemy równie dobrze dodać ulubioną konfiturę. Ciasto wspaniale się rozwarstwia a swoich fanów znajduje w starszych i najmłodszych, polecam. Za to piekarnik nawet po kilku dniach pachnie cynamonem.



Ciasto:
700 g mąki 
300 ml mleka (lub odrobinę więcej, w zależności od konsystencji) 
50 g masła
100 g cukru
szczypta soli
7 g suchych drożdży
Nadzienie:
100 g masła
200 g cukru
2-3 łyżeczki cynamonu
cukier waniliowy - opcjonalnie



Mleko lekko podgrzewamy, rozpuszczając w nim masło, cukier i drożdże. W misce mieszamy mąkę z solą.  
Mleko wlewamy do mąki i zagniatamy gładkie, jednolite ciasto. W razie konieczności, gdyby ciasto było zbyt lepkie podsypujemy troszkę mąki.  Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut lub do podwojenia objętości.
Masło podgrzewamy by było miękkie – nie musi się do końca rozpuścić. Dodajemy cukier, cynamon i dokładnie mieszamy. 

Gdy ciasto wyrośnie ustawiamy piekarnik na 180*C. 
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. 

Ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy  na prostokąt o grubości około 0,5 - 1 cm. Na całej powierzchni , równomiernie smarujemy masą cynamonową (zostawiając 2-3 łyżki),  a następnie zwijamy w długi rulon. 

Ciasto najlepiej obrócić tak, by łączenie było na dole, a następnie rozcinamy wzdłuż na dwie części, zostawiając około 1-2 cm nierozciętego ciasta u góry.  
Skręcamy obie części, odwracając je w taki sposób, aby warstwy ciasta i cynamonu były zwrócone do góry.  Zaplatamy w taki sposób całe ciasto, na końcu łącząc dwa końce -zwijając w wieniec. 
Gotowy wieniec przekładamy na blachę. 

Na wierzchu rozsmarowujemy resztę masy cynamonowej. 
Pieczemy w 180*C przez 45 minut. 





Imieniny u cioci Smaczna Jesień

4 komentarze: