Strony

niedziela, 28 września 2014

Lekkie i zdrowe muffinki bananowe


Dziś mam dla Was łatwy przepis na wspaniałe śniadanie, przekąskę lub deser – zupełnie przypadkowo  wysokobiałkowe  muffinki z mąki owsianej połączonej ze słodkim bananem i  jogurtem greckim.

Ciasto jest bardzo miękkie, soczyste i puszyste – to dzięki płatkom owsianym, a ponadto wspaniale pachnie. U mnie pojawiły się na śniadaniu w towarzystwie lekkiego twarożku i masła migdałowego – obłęd! Jednak jestem pewna, że idą w parze ze wszystkimi możliwymi dodatkami – serek śmietankowy z miodem, masłem orzechowym, powidłami śliwkowymi czy inną konfiturą. 
Ich kolejną zaletą jest niska zawartość tłuszczu (0,7 g), bardzo wysoka zawartość białka (6,2 g) i zawartość energetyczna – 85 kalorii sztuka. 




Składniki – 12 sztuk 
1 dojrzały banan
4 białka
50 g jogurtu greckiego 
75 g mąki owsianej 
60 g białka w proszku  - lub mąka owsiana 
1 łyżka słodziku – lub inne słodzidło do smaku 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1 łyżeczka sody 
1 łyżeczka cynamonu



W misce mieszamy wszystkie suche składniki – mąkę, białko, słodzik, sodę, proszek do pieczenia i cynamon. 
W kolejnej misce ubijamy z białek sztywną pianę, następnie dodajemy jogurt grecki, banana zmiksowanego na puree i partiami suche składniki. Całość miksujemy na wolnych obrotach do powstania jednolitej masy. Masa ma mieć gęstą, lecz lekko lejącą się konsystencję – w zależności od składników możliwe, że będziecie zmuszeni dolać odrobinę mleka. 

Ciasto równomiernie rozprowadzamy do 12 papilotek i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 25 minut. Przed wyjęciem z foremki odczekujemy kilka minut a następnie odstawiamy do zupełnego wystudzenia na kratkę. 
Muffinki zachowują swoją świeżość do 5 dni w szczelnym pojemniku w lodówce.




Szkolne śniadania Ciacho na widelcu

10 komentarzy: