Strony

niedziela, 24 sierpnia 2014

Tort Cappuccino



 Bardzo smaczny, delikatny i lekki tort na jasnym aromatycznym biszkopcie z kremem cappuccino. Tort zdecydowanie nie jest za słodki, blaty hojnie nasączone alkoholem z kawą pasują do kremu, a całość idealnie się łączy. Nie jest zapychający i zdecydowanie znajdziecie miejsce na więcej niż jeden kawałek.

U mnie tort rozszedł się wyjątkowo szybko, a na potwierdzenie smaku dodam, iż dostałam ofertę powtórzenia wypieku na zamówienie;) 





Składniki – tortownica 26 cm 
Ciasto biszkoptowe*
6 jajek
0,95 szklanki drobnego cukru do wypieków
0,95 szklanki mąki pszennej tortowej
75 g mąki ziemniaczanej 
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem cappuccino:
660 ml śmietany kremówki 36%
200 ml jogurtu greckiego – lub więcej kremówki 
2 łyżki żelatyny rozp. w minimalnej ilości wrzątku 
2 łyżki kawy rozpuszczalnej 
120 g cappuccino w proszku
Poncz:
½ szklanki mocnej kawy 
¼ szklanki wybranego alkoholu np. likier kawowy, wódka, rum, whisky, amaretto 
2-3 łyżki wody 
Dodatkowo:
300 g malin

*/ Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 



Piekarnik nagrzewamy do 170*C. 
Dno tortownicy wykładamy pergaminem. 

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę - uważając, by ich nie 'przebić'. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier - łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, dokładnie mieszając za każdym razem. Na końcu dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy szpatułką.
Ciasto delikatnie przekładamy do formy. Pieczemy w temperaturze 160–170*C przez około 35 - 40 minut
lub do tzw. suchego patyczka.
Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i z wysokości około 60 cm upuszczamy je w formie na podłogę. Odstawiamy do uchylonego piekarnika do wystudzenia, następnie dzielimy go na 3 blaty. 

Kremówkę przelewamy do garnuszka, dodajemy kawę oraz cappuccino, stawiamy na palnik i podgrzewamy, aż kawa dokładnie się rozpuści i powstanie gładka masa. Zdejmujemy z palnika, przykrywamy folią spożywczą, studzimy i wkładamy do lodówki na 12h – najlepiej na całą noc.

Przed samym wykonaniem tortu powyższą masę wyjmujemy z lodówki i w misie miksera ubijamy do momentu powstania gęstego kremu. Pilnujemy by nie ubijać zbyt długo, by masa się nie zważyła. Dodajemy jogurt grecki oraz żelatynę, dokładnie mieszamy. Gotowy krem przekładamy do lodówki. 

Składniki na poncz dokładnie mieszamy. Na paterze umieszczamy pierwszy blat, namaczamy  1/3 ponczu i rozkładamy 1/3 kremu. Czynność powtarzamy z drugim blatem oraz trzecim, a na wierzchu układamy owoce. Wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin. 





Lato w pełni!

2 komentarze: