Bardzo łatwy i prosty letni przepis na sernik na chrupiącym ciasteczkowym spodzie. Z wyjątkiem spodu, ciasto jest bez pieczenia, świetnie smakuje, jest lekki i nie zapychający. Kremowa i bardzo orzeźwiająca masa świetnie pasuje do sosu jagodowego, polecam.
Składniki – forma 22cm
400 g miękkiego serka np. śmietankowego
230 g śmietany kremówki 36%
170-200 g cukru pudru
1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu
łyżka żelatyny rozpuszczona w minimalnej ilości wody*
Spód:
1 i ¾ szklanki pokruszonych klasycznych biszkoptów (około 250 g ) – lub inne ciastka
6 łyżek rozpuszczonego masła
Sos jagodowy:
400 g jagód
3 łyżki wody
2 łyżki miodu
½ łyżeczki pasty z wanilii lub ekstraktu
łyżka mąki ziemniaczanej – opcjonalnie
*/warto dodać żelatynę aby konsystencja był bardziej zwarta, a ciasto nie ‘popłynęło’ stojąc na stole.
Piekarnik nagrzewamy do 180*C.
Biszkopty mielimy na drobne okruchy. Mieszamy z rozpuszczonym masłem, aż całą masa będzie nawilżona.
Masę ciasteczkową przekładamy do formy – szklanej lub metalowej z papierem do pieczenia. Dokładnie i równomiernie dociskamy ciastka do dna oraz ścian, na przykład przy pomocy łyżki.
Spód pieczemy w temperaturze 180*C przez około 10 min, aż zacznie ładnie brązowieć. Odstawiamy do ostygnięcia.
Kremówkę ubijamy na sztywną masę. W oddzielnej misce ucieramy serek na puszystą jednolitą konsystencję. Serek łączymy z kremówką i ubijamy wraz z cukrem, żelatyną i wanilią. Masę wylewamy na upieczony, wystudzony spód i wkładamy do lodówki.
Skrobie ziemniaczaną mieszamy w wodzie w małym garnku – jeśli wolimy uniknąć dodawania mąki pomijamy ten krok. Dodajemy jagody i wanilię, po czym doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy miód i dobrze mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Kiedy sos będzie wystudzony polewamy nim sernik i wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Wygląda cudnie, kontrast kolorystyczny między białą masą a fioletowo-jagodowym sosem jest zachwycający :)
OdpowiedzUsuńfantastyczny ten sos :)
OdpowiedzUsuń