Strony

sobota, 9 sierpnia 2014

Sernik na zimno z sosem jagodowym


Bardzo łatwy i prosty letni przepis na sernik na chrupiącym ciasteczkowym spodzie. Z wyjątkiem spodu, ciasto jest bez pieczenia, świetnie smakuje, jest lekki i nie zapychający. Kremowa i bardzo orzeźwiająca masa świetnie pasuje do sosu jagodowego, polecam. 



Składniki – forma 22cm 
400 g miękkiego serka np. śmietankowego
230 g śmietany kremówki 36%
170-200 g cukru pudru 
1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu 
łyżka żelatyny rozpuszczona w minimalnej ilości wody*
Spód: 
1 i ¾ szklanki pokruszonych klasycznych biszkoptów (około 250 g ) – lub inne ciastka
6 łyżek rozpuszczonego masła 
Sos jagodowy: 
400 g jagód 
3 łyżki wody
2 łyżki miodu
½ łyżeczki pasty z wanilii lub ekstraktu
łyżka mąki ziemniaczanej – opcjonalnie

*/warto dodać żelatynę aby konsystencja był bardziej zwarta, a ciasto nie ‘popłynęło’ stojąc na stole. 



Piekarnik nagrzewamy do 180*C. 

Biszkopty mielimy na drobne okruchy. Mieszamy z rozpuszczonym masłem, aż całą masa będzie nawilżona. 
Masę ciasteczkową przekładamy do formy – szklanej lub metalowej z papierem do pieczenia. Dokładnie i równomiernie dociskamy ciastka do dna oraz ścian, na przykład przy pomocy łyżki. 
Spód pieczemy w temperaturze 180*C przez około 10 min, aż zacznie ładnie brązowieć.  Odstawiamy do ostygnięcia. 

Kremówkę ubijamy na sztywną masę. W oddzielnej misce ucieramy serek na puszystą jednolitą konsystencję. Serek łączymy z kremówką i ubijamy wraz z cukrem, żelatyną i wanilią. Masę wylewamy na upieczony, wystudzony spód i wkładamy do lodówki. 

Skrobie ziemniaczaną mieszamy w wodzie w małym garnku – jeśli wolimy uniknąć dodawania mąki pomijamy ten krok. Dodajemy jagody i wanilię, po czym doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy miód i dobrze mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.  Kiedy sos będzie wystudzony polewamy nim sernik i wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.






Lato w pełni! Błękitne skarby lata! Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

2 komentarze:

  1. Wygląda cudnie, kontrast kolorystyczny między białą masą a fioletowo-jagodowym sosem jest zachwycający :)

    OdpowiedzUsuń