New York cheesecake to bogactwo smaku o kremowej i gęstej, wręcz aksamitnej
konsystencji.
Jest długo schładzany, najczęściej całą noc i jest zwykle podawany bez zbędnych
dodatków – byśmy mogli delektować się jego delikatnym, subtelnym smakiem i
lekko cytrynowym aromat.
Uwierzcie, że można się w nim zakochać, nawet jeśli sernik nie jest waszym
ulubionym wypiekiem.
Składniki – tortownica 20 cm Spód
150 g kruchych ciastek
70 g masła
Masa serowa
650 g serka kremowego Philadelphia (w temperaturze pokojowej)
200 ml śmietany kremówki
150 g kruchych ciastek
70 g masła
Masa serowa
650 g serka kremowego Philadelphia (w temperaturze pokojowej)
200 ml śmietany kremówki
2 jajka
100 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
sok i skórka otarta z ½ cytryny
szczypta soli
Piekarnik nagrzewamy do 160*C
Całą formę wykładamy papierem do pieczenia.
Z zewnątrz owijamy szczelnie folią
aluminiową.
Ciasteczka mielimy na pył w robocie kuchennym i mieszamy z
roztopionym masłem. Masą wykładamy dno formy i wyrównujemy przyciskając zewnętrzną
stroną łyżki, palcami lub kubkiem.
Wkładamy do lodówki na 20-30 minut.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną masę, pod koniec
dodając cukier oraz cukier waniliowy. Dodajemy serek i powoli mieszamy.
Dodajemy jajka, szczyptę soli oraz cytrynę i lekko, przy najniższej mocy
miksera łączymy składniki.
Masę serową wlewamy do formy, którą stawiamy w większe formie lub blasze z
piekarnika.
Do większej formy wlewamy wrzącą wodę, najlepiej do połowy wysokości mniejszej formy.
Pieczemy 70-75 minut, sprawdzając
konsystencję środka patyczkiem.
Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia w uchylonym piekarniku. Następnie umieszczamy je w na co najmniej 8 godzin.
Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia w uchylonym piekarniku. Następnie umieszczamy je w na co najmniej 8 godzin.
Piękny i taki elegancki;)
OdpowiedzUsuńJaki kremowy! :)
OdpowiedzUsuńPycha, mój ulubiony :)
OdpowiedzUsuńpyszności:)
OdpowiedzUsuńElegancki :)
OdpowiedzUsuńzaśliniłam monitor! uwielbiam serniki! takiego jeszcze nie jadłam, ale juz jutro sie to zmieni :)
OdpowiedzUsuńPowodzenia w pieczeniu i czekam na recenzję :D Pozdrawiam i smacznego;)
Usuń