Chrupiące, maślane ciasteczka ze słodyczą nadaną przez mąkę
gryczaną i kawałeczki czekolady. Jestem pewna, że je pokochacie.
Można je długo przechowywać, nawet miesiąc - ale uwierzcie, że będzie to
trudne, chyba, że upieczecie ich więcej.
Składniki:
1 1/4 szklanki wybranej mąki
3/4 szklanki mąki gryczanej
230 g miękkiego masła
2/3 szklanki cukru (można również użyć cukru brązowego lub słodzika)
1/4 łyżeczki soli
80 g drobno posiekanej czekolady
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
W średniej misce mieszamy obie mąki. W osobnej misce ucieramy mikserem masło,
cukier i sól, na gładką, kremową masę. Dodajemy kawałki czekolady i ekstrakt,
następnie mąkę i wyrabiamy ciasto mikserem lub ręcznie, aż będzie gładkie.
Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę, lub zamrażarki na około
20-30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180*C
Ciastka pieczemy w temperaturze 180*C, aż osiągną złoty
kolor. Zostawiamy na kratce do ostygnięcia.
Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
bardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńjeszcze nie piekłam nigdy nic z mąki gryczanej... chyba pora to zmienić, świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńCiekawi mnie ta mąka gryczana bardzo :)
OdpowiedzUsuńŚliczne są te ciasteczka :)
PRZEPYSZNE CIASTKA !! DZIĘKUJĘ ZA PRZEPIS :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i pozdrawiam ;)
UsuńDzień dobry, przepraszam ale mam problem a mianowicie, nie wiem ile to mąki: "1 1/4 szklanki wybranej mąki"? Proszę, podaj ilości w formie gramów, najlepiej byłoby edytować w przepisie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:)