Strony

piątek, 16 maja 2014

Zdrowe linzer cookies



Linzer cookies to miniaturka słynnego, austriackiego Linzer Torte. Dwie kruche, aromatyczne warstwy z dodatkiem orzechów laskowych i cynamonu połączone zostały domową konfiturą malinową i oprószone cukrem pudrem.
Idealne w sezonie świątecznym, na zbliżając się Dzień Matki jak i na każdy inny dzień, są delikatne i pyszne.



Składniki – 16 ciastek 
2 szklanki mąki z brązowego ryżu (lub pełnoziarnistej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
7 łyżek masła 
8 łyżek zmielonych orzechów laskowych
6 łyżki płynnego słodziku (np. miodu, syropu klonowego
1 łyżeczka cynamonu 
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
¼ łyżeczki soli 
Dodatkowo:
mały słoiczek dżemu np. malinowego(najlepiej bez pestek), różanego
kilka łyżek cukru pudru 


Piekarnik nagrzewamy do 180*C. 
Mąkę, sól, cynamon i proszek do pieczenia mieszamy w misce. 
Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i zagniatamy rękami, aż ciasto będzie dokładnie połączone. Zagniecione ciasto wałkujemy na nie gruby placek, a następnie wycinamy z niego ciastka. 
W połowie wyciętych kółek wycinamy mniejsze wzorki. 
Postępujemy analogicznie, aż wykorzystamy całe ciasto.


Pieczemy na blasze wyłożonej pergaminem w temperaturze 180 °C około 10-15 minut, na lekko złoty kolor. Studzimy kilka minut na blasze, zanim przeniesiemy ciastka na kratkę. 

Na pełne ciasteczka nakładamy łyżeczkę dżemu i składamy z ciasteczkami z wzorami. 
Oprószamy cukrem pudrem. 
Smacznego.




Food RevolutionJadłospis dla MamZdrowe fingerfoodPiknik majowy Dania dla urody

8 komentarzy:

  1. uroczo wyglądają te ciasteczka z serduchem :) do tego zdrowsza wersja jeszcze bardziej kusi i pewnie równie dobrze smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! Wyglądają świetnie i aż chce się jeść:) Z pewnością wypróbuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  3. piękne, a w dodatku pyszne i zdrowe? biorę w ciemno!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyszły wprost bajecznie :) dawno nie robiłam, ale mi smaka narobiłaś :)
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  5. O mniam... Ależ one pysznie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeśli z mąką pełnoziarnistą, to biorę!

    OdpowiedzUsuń