Strony

niedziela, 23 lutego 2014

Pieczone donuty czekoladowe z kremem toffi


To chyba najbardziej rozpustne donaty jakie kiedykolwiek jadłam. Malutkie wersje najlepszego, puszystego i wilgotnego ciasta czekoladowego, pokryte niesamowicie pysznym kremem toffi. Możecie zastąpić część masła kremówką lub mascarpone, dzięki czemu będzie on lżejszy. 
Polecam na kończący się już karnawał do dobrej herbaty lub kawy.


Składniki (10 sztuk):
1 szklanka mąki pszennej 
1/3 szklanki cukru
¼ szklanki kakao
ok. 60 g chipsów czekoladowych – można pominąć 
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 jajko
6 łyżek śmietany
¼ szklanki mleka
1/3 szklanki oleju

Polewa toffi:

60 g masła
¾ szklanki cukru pudru
1 łyżka kremówki lub mleka
1 łyżka sosu karmelowego
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego
½ łyżeczki soli
2 łyżki masła orzechowego  - opcjonalnie

Piekarnik nagrzewamy do 190*C.
W średniej misce mieszamy przesianą mąkę, cukier, kakao, chipsy czekoladowe I sodę. 
W małej misce mieszamy mokre składniki: ekstrakt, jajko, śmietanę, mleko i olej.
Mokre składniki łączymy na wolnych obrotach miksera z suchymi.

Ciasto przekładamy łyżką do foremki na donaty. 



Pieczemy około 8 minut i odstawiamy do ostygnięcia. 

Masło, cukier puder, mleko, sos karmelowy ekstrakt i sól ucieramy mikserem na gładką I puszystą masę. 

Ostygnięte donaty smarujemy kremem i ozdabiamy wedle uznania.

Smacznego!




Bardzo Tłusty Czwartek 2014  Mascarpone Karnawał 2014 Love masło orzechowe edycja III Śniadanie mistrzów
Tłusty czwartek 2014

2 komentarze:

  1. wyglądają rewelacyjnie, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. łał! wyglądają cudownie! muszę wypróbować- to moje smaki zdecydowanie!

    OdpowiedzUsuń