To chyba najbardziej rozpustne donaty jakie kiedykolwiek jadłam. Malutkie wersje najlepszego, puszystego i wilgotnego ciasta czekoladowego, pokryte niesamowicie pysznym kremem toffi. Możecie zastąpić część masła kremówką lub mascarpone, dzięki czemu będzie on lżejszy.
Składniki (10 sztuk):
1 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
¼ szklanki kakao
ok. 60 g chipsów czekoladowych – można pominąć
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 jajko
6 łyżek śmietany
¼ szklanki mleka
1/3 szklanki oleju
Polewa toffi:
60 g masła
¾ szklanki cukru pudru
1 łyżka kremówki lub mleka
1 łyżka sosu karmelowego
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego
½ łyżeczki soli
2 łyżki masła orzechowego - opcjonalnie
2 łyżki masła orzechowego - opcjonalnie
Piekarnik nagrzewamy do 190*C.
W średniej misce mieszamy przesianą mąkę, cukier, kakao, chipsy czekoladowe I sodę.
W małej misce mieszamy mokre składniki: ekstrakt, jajko, śmietanę, mleko i olej.
Mokre składniki łączymy na wolnych obrotach miksera z suchymi.
Ciasto przekładamy łyżką do
foremki na donaty.
Pieczemy około 8 minut i odstawiamy do ostygnięcia.
Masło, cukier puder, mleko, sos karmelowy ekstrakt i sól ucieramy
mikserem na gładką I puszystą masę.
Ostygnięte donaty smarujemy kremem i ozdabiamy wedle uznania.
wyglądają rewelacyjnie, pycha:)
OdpowiedzUsuńłał! wyglądają cudownie! muszę wypróbować- to moje smaki zdecydowanie!
OdpowiedzUsuń