Strony

piątek, 21 lutego 2014

Mrożone truskawki? - Crumble



Kto z Was uśmiecha się na każdy, nawet ten najmniejszy (jeszcze) zimowy promyk słońca?
Ja tak. Tęsknie za wakacyjnym spokojem i wszystkim co z nim związane, również za pysznymi owocami i warzywami, które je się u mnie w domu w ilościach hurtowych. 

Myślę, że nie tylko w mojej zamrażarce znajdzie się pakowanie zamrożonych truskawek, lub innych owoców, dlatego postanowiłam podzielić się z Wami tym przepisem. 

Łatwy, wręcz banalny, zdrowy i pyszny jednocześnie. Na deser lub śniadanie.
Słodziutkie truskawki pod chrupiącą owsianą skorupką świetnie smakują z odrobiną jogurtu greckiego, polecam dla przywołania letnich wspomnień.


Składniki (4 porcje):
około 2 szklanki mrożonych truskawek, rozmrożonych i lekko osuszonych
sok z ½ cytryny
2-3 łyżeczki cukru/miodu lub słodzik

Kruszonka:

70 g płatków owsianych, lekko namoczonych w wodzie
2 łyżki mąki pełnoziarnistej
3 łyżki cukru/miodu lub słodzik
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 łyżki masła lub oleju z pestek winogron/rzepakowego
¼ łyżeczki soli



Piekarnik nagrzewamy do 175*C. 
Kokilki smarujemy lekko masłem. 
W małej misce mieszamy truskawki z sokiem z cytryny i wybranym słodzidłem. 
W kolejnej misce mieszamy odcedzone płatki owsiane, cukier, mąkę, cynamon i sól. Dodajemy tłuszcz i ekstrakt waniliowy, mieszamy, aż składniki się połączą. 

Owoce rozkładamy do kokilek i przykrywamy kruszonką. 
Pieczemy około 15 – 20 minut na złoty kolor. 
Smacznego!


Śniadanie mistrzów Gotowanie i pieczenie w naczyniach glinianych Drugie śniadanie w pracy
Zużywamy zapasy przed wiosną

7 komentarzy:

  1. ahh, zobaczyłam to crumble i się rozmarzyłam, bo od razu na myśl przyszło mi lato, słońce i te pyszne truskawki! :) lubię chrupiący wierzch i tak smaczne owocowe wnętrze - jeden z najlepszych deserów!

    OdpowiedzUsuń
  2. och! crumble! tego mi teraz trzzeba!

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja na fotce widzę maliny ;) ale wygląda pysznie - na pewno spróbuję!
    *March-Ewka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możliwe, że dorzuciłam kilka z letnich zapasów, było pysznie.

      Usuń
  4. A czy mogą być silikonowe foremki na muffinki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli są to pojedyncze foremki to jak najbardziej tak. Wiadomo, porcje będą mniejsze ale oczywiście nie ma innych przeciwwskazań :)
      Jeśli Twoje foremki nie są pojedyncze, będzie jednak trudno z nich np. jeść, czy przełożyć deser tak, by nie stracił formy na talerzyk.

      Usuń