Owsianka z dyni to kolejna warzywna wersja, moim zdaniem równie pyszna i aromatyczna, a dzięki pieczeniu ma jeszcze głębszy i delikatniejszy smak.
Gorąco polecam, szczególnie na zimne i ponure, jesienne poranki, trzeba korzystać z dyni ile można;)
Składniki (1 porcja):
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika (opcjonalnie)
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
szczypta soli
około 200-250 ml mleka (można użyć wody lub pół na pół)
około 60 g puree z dyni
Miód do smaku (słodzik, cukier)
Możemy również dodać daktyle, orzechy, masło orzechowe, suszone owoce itp.
Piekarnik nagrzewamy do 180*C.
Kokilkę lub miseczkę (którą możemy piec w piekarniku) smarujemy odrobiną tłuszczu. W małej miseczce mieszamy płatki owsiane i przyprawy suche. W kolejnej, odrobinę większej, mieszamy puree z dyni, mleko/wodę i miód. Dodajemy płatki z przyprawami, mieszamy do dokładnego połączenia się składników.
Masę przekładamy do miseczki/kokilki i pieczemy około 20-30 minut.
Smacznego.
z tą przyprawą do piernika koniecznie :) już czuję je zapach i cudowny smak!
OdpowiedzUsuńuwielbiam pieczone owsianki! dyniowa wersja brzmi świetnie, mmm :)
OdpowiedzUsuńteż dzisiaj miałam na śniadanie pieczona owsianką ale bez dyni:)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie, tak jesiennie :)
OdpowiedzUsuńaaaj kusząca sprawa
OdpowiedzUsuńo matko, ale apetyczne!!!
OdpowiedzUsuńTaką owsiankę zjadłabym.... co ja gadam, mogłabym jeść nawet przez cały dzień... Wygląda obłędnie, a w wersji pieczonej jeszcze nigdy nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za inspiracje i wpis w akcji śniadanie do pracy
www.basinepichcenie.blox.pl