Wyjątkowo pyszny, błyskawiczny, letni klasyk - Kremowy, wyjątkowo delikatny, lekki sernik z owocami i galaretką na zimno.
Za każdym razem może smakować inaczej poprzez użycie innych dodatków i owoców.
Składniki (tortownica ok. 25 cm):
Opakowanie biszkoptów (podłużne lub okrągłe)
1 kg twarogu kremowego (najlepiej 3-krotnie zmielonego)
Słodzik/cukier do smaku
Skórka z 1 cytryny
2 łyżki żelatyny rozpuszczone w gorącej wodzie (opcjonalnie, ja nie użyłam)
Owoce – około 400 g
Galaretka owocowa – 1 opakowanie ( lub 2)
Na spodzie tortownicy
układamy szczelnie biszkopty.
W misce miksujemy ser ze słodzikiem/cukrem oraz skórką z cytryny.
Jeśli używamy żelatyny, dodajemy ją lekko przestudzoną i znów miksujemy przez chwilę.
Masę serową rozkładamy równo na biszkoptach. Układamy owoce i chowamy ciasto do lodówki.
Według instrukcji na opakowaniu przygotowujemy galaretkę, dodając około 50ml mniej wody.
Kiedy lekko stężeje wylewamy ja na owoce i znów wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
W misce miksujemy ser ze słodzikiem/cukrem oraz skórką z cytryny.
Jeśli używamy żelatyny, dodajemy ją lekko przestudzoną i znów miksujemy przez chwilę.
Masę serową rozkładamy równo na biszkoptach. Układamy owoce i chowamy ciasto do lodówki.
Według instrukcji na opakowaniu przygotowujemy galaretkę, dodając około 50ml mniej wody.
Kiedy lekko stężeje wylewamy ja na owoce i znów wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Smacznego;)
Taki serniczek to idealne awaryjne ciasto, bo robi się szybko i zawsze wszystkim smakuje:) Pychota:)
OdpowiedzUsuńuuuuuwielbiam sernik na zimno, a najbardziej z brzoskwiniami <3
OdpowiedzUsuń