Klasyczne, pachnące, francuskie, chrupiące i cieniutkie naleśniki crepes.
A w środku prawdziwa gratka dla czekoholików i fanów masła orzechowego - nadzienie jak ze znanego batonika Snickers.
Słodkie, idealne na deser lub śniadanie. Dla przełamania smaku, doskonale komponują się z jogurtem i świeżymi owocami.
Składniki na około 10
naleśników średniej wielkości:
½ szklanki mąki pszennej
85 ml zimnego mleka (1/3 szklanki)
85 ml zimnej wody (1/3 szklanki)
2 średnie jajka
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki cynamonu
Olej/masło do smarowania patelni
85 ml zimnego mleka (1/3 szklanki)
85 ml zimnej wody (1/3 szklanki)
2 średnie jajka
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki cynamonu
Olej/masło do smarowania patelni
Dodatkowo:
Nutella
Masło orzechowe (najlepiej crunchy)
Do podania: Ulubione owoce, jogurty, sosy, dżemy.
Masło orzechowe (najlepiej crunchy)
Do podania: Ulubione owoce, jogurty, sosy, dżemy.
Wszystkie składniki na
naleśniki umieścić w misie malaksera i zmiksować na gładką masę (lub wymieszać
trzepaczką).
Wstawić do lodówki na około 15-20 minut (dzięki temu naleśniki będą
delikatniejsze), lub smażyć od razu, na lekko natłuszczonej patelni (możemy ją
co jakiś czas przecierać papierem ręcznikowym zwilżonym tłuszczem).
Wlewamy
nieduże porcje ciasta i smażymy, z obu
stron, do lekkiego zrumienienia.
Na gotowych naleśnikach rozsmarowujemy po dużej łyżce masła orzechowego oraz Nutelli.
Podajemy z dodatkami wedle uznania.
Smacznego!
No faktycznie jak Snickers :D Prawdziwa gratka dla każdego wielbiciela słodkości. :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńmmmm, taka rozpusta z samego rana to coś, co lubię! świetne te naleśniki ;-)
OdpowiedzUsuńo boziu ! jakie pyszne !
OdpowiedzUsuńw sam raz na miłe rozpoczęcie łikendu! :)))
OdpowiedzUsuńkiedyś było można kupić snickersa w słoiku, jak ja za nim tęsknie! chlip, chlip.
OdpowiedzUsuńpysznie nadziane ;) moje smaki ;D
OdpowiedzUsuńprzeapetyczne ;)
OdpowiedzUsuńNadzienie bardziej mi podpasowało aniżeli naleśniki (. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńAle bym jadła! :)
OdpowiedzUsuń