Strony

niedziela, 15 września 2013

Caprese z czarnymi oliwkami i melonem


Pyszna, szybka, letnia przystawka, idealna na spotkanie z rodziną czy przyjaciółmi. 
W mojej wersji urozmaicona smakiem soczystego melona oraz czarnych oliwek - smakowała wszystkim ;) 

Gorąco polecam, jest pyszna ;) 


Składniki (ilość według zapotrzebowania): 

Pomidory - (najlepiej Malinowe)
Ser Mozarella
Melon
Czarne Oliwki
Oliwa z oliwek
Liście świeżej bazylii
sól, świeżo zmielony kolorowy pieprz
Listek mięty - opcjonalnie


Pomidory parzymy pod gorącą woda i obieramy ze skórki (można pominąć i tylko je umyć). Tak samo jak ser, kroimy je w średniej grubości plasterki i układamy w naszym naczyniu na przemian.

Melona kroimy na pół, następnie w pół-okrągłe plasterki i układamy na brzegach naczynia.

Na sałatkę układamy czarne oliwki, posiekaną świeżą bazylię (lub całe plasterki) oraz opcjonalnie plasterek mięty.

Całość polewamy oliwą z oliwek, solimy do smaku i posypujemy grubo zmielonym, świeżym pieprzem.

Smacznego ;)




Zielnik Kuchenny 2013

2 komentarze:

  1. mniam :) bardzo lubię tą sałatkę, a wersja z melonem musi być mega ciekawa ;)

    OdpowiedzUsuń