Kto lubi kiedy
podczas gotowania, piękne zapachy z kuchni rozchodzą się po całym domu?
To danie zdecydowanie do takich należy.
Aromatyczna mieszanka przypraw i ziół, czosnek oraz zapiekany ser.
To danie zdecydowanie do takich należy.
Aromatyczna mieszanka przypraw i ziół, czosnek oraz zapiekany ser.
Szybkie, łatwe i
pyszne. Polecam ;)
Składniki (1 porcja):
Cukinia (1, średnia
sztuka)
Cebula ( ½ małej)
Pomidor ( 1 sztuka)
Czosnek (3 ząbki)
Ser feta (około 100 g)
Ser żółty (2
plasterki – około 40 g)
Ser żółty – do posypania,
użyłam włoskiego
Jogurt naturalny (3
łyżki)
Masło (1 łyżeczka)
Przyprawy: estragon, rozmaryn, słodka papryka, chili w płatkach i
proszku, sól, pieprz, curry, zioła prowansalskie
Piekarnik nagrzewamy
do 180*C.
Cukinię myjemy,
kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy z niej miąższ.
Na deseczce drobno siekamy
cebulę oraz umytego pomidora.
Na patelni
rozgrzewamy masło, i na małym gazie podsmażamy cebulkę. Kiedy zacznie się
rumienić, dodajemy drobno posiekany czosnek, pomidora oraz miąższ cukinii i smażymy kilka minut.
Dodajemy przyprawy
(max. 0.5 łyżeczki każdej) : słodką paprykę, chili, sól, pieprz, curry,
estragon oraz ciut więcej ziół prowansalskich i kilka pokruszonych igiełek
rozmarynu.
Po chwili dodajemy 2
łyżki sera feta oraz jeden, pokrojony plasterek sera żółtego. Wszystko razem
mieszamy i dusimy do wyparowania płynów.
Gotowy farsz
rozkładamy w cukinii.
W kubeczku mieszamy jogurt naturalny, resztę sera feta oraz plasterek pokrojonego sera żółtego ze szczyptą pieprzu. Cukinię układamy w
naczyniu, zalewamy sosem, posypujemy ziołami prowansalskimi i pieczemy około 20 minut.
Po upływie tego czasu,
wyjmujemy naczynie, cukinie posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy kolejne
10 minut.
takie pyszności z samego rana a ja mam tylko płatki :/ wygląda mega pysznościowo! :)
OdpowiedzUsuńTylko albo aż - śniadaniowy przepis z ich wykorzystaniem czeka w kolejce na opublikowanie ;) Zwykłe płatki ale z dodatkami - mega pyszna, dająca energii poranna bomba ;D
Usuńooo to nie mogę się doczekać w takim razie ;) a masz w planach też notkę na ten konkurs o zdrowym trybie życia z mojanowafigura.pl/blogerki? w ogóle widziałaś już to?
UsuńNie widziałam, ale dzięki za informacje ;) Chętnie zobaczę ;)
UsuńZdecydowanie uwielbiam ;)
OdpowiedzUsuńrewelacyjny pomysł:)
OdpowiedzUsuńWygląda ciekawie! Dziękuję za przyłączenie się do akcji maj z cukinią!
OdpowiedzUsuńRobiłam tą cukinię na obiad dla rodziny przez cały tydzień na spółkę z innym daniem .Dzieci może nie były aż tak uraczone tym faktem ,ale my z mężem w życiu nie zjedliśmy tyle cukinii bez znudzenia.
OdpowiedzUsuńDzieci uwielbiają rozmaitości, ale bardzo się ciesze, że przepis trafił w Wasze gusta smakowe. Pozdrawiam;)
UsuńI dziś znów wracam do tego przepisu.Oczywiście wszyscy dorośli w mojej rodzinie zacierają już ręce.Cukiniowy maraton czas zacząć.
OdpowiedzUsuń