Składniki (2 kanapki):
Pieczywo (2 grube kromki)
Masło (2 łyżeczki)
Świerzy szpinak (garść, około 50 g)
Czosnek (1 ząbek)
Sól, pieprz
Gałka muszkatołowa (opcjonalnie)
Ser żółty (kawałek/kilka plasterków) – u mnie parmezan
Jajka (2 sztuki)
Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła, dodajemy posiekany czosnek, liście szpinaku i dusimy 2-3 minuty, aż zwiędnie. Zdejmujemy z gazu, doprawiamy solą, pieprzem i opcjonalnie gałką muszkatołową, dodajemy 2 łyżki startego sera i mieszamy.
W garnku, do gotującej się wody wrzucamy jajka, które wcześniej powinniśmy sparzyć pod gorącą wodą (unikamy pękania skorupki w wyniku kontaktu zimnego jajka z gorącą wodą).
Gotujemy je na miękko - 5 minut.
Gotujemy je na miękko - 5 minut.
Kromki chleba grillujemy na złoty kolor, smarujemy masłem, układamy szpinak. Jajka ostrożnie obieramy, kroimy na pół i rozkładamy na szpinaku. Doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy serem.
Smacznego ;)
U mnie czosnek i gałka muszkatołowa do szpinaku to podstawa :D
OdpowiedzUsuńojj któreś niedzielne śniadanko na pewno będzie tak wyglądać !
lubię do szpinaku dodać również orzeszków pinii podprażonych na patelni ale to już droższa impreza wiec to dodatek "od święta" :)
Usuń