Postanowiłam wprowadzić na bloga serię śniadaniowych przepisów.
Oczywiście jeśli ktoś jest zainteresowany ;) - piszcie w komentarzach.
Małymi kroczkami rozpoczyna się sezon owocowo-warzywny. Nie trudno więc o proste, szybkie i zdrowe śniadanie, liczy się pomysł i nasza kreatywność. Każdy ma swoje ulubione smaki, a ja postaram się zróżnicować przepisy.
Dziś podrzucę Wam przepis na wyśmienite, pieczone, owsiankowo-brzoskwiniowe crumble.
Idealne z jogurtem greckim lub naturalnym. Jest to bardzo dobry pomysł na weekendowe śniadanie, a nawet deser.
A przepisami na dni, w których śpieszymy się do szkoły czy pracy, mam nadzieję będę miała okazję podzielić się z wkrótce ;)
Składniki (1 porcja):
Brzoskwinia:
Brzoskwinia (1
sztuka, w plasterkach)
Cynamon ( ½ łyżeczki)
Owsianka:
Płatki owsiane zmielone
(około 120 g)
Płatki owsiane (około
60 g)
Masło (2 łyżeczki) –
roztopione
Mleko migdałowe
(około 70 ml) - można zastąpić zwykłym
Proszek do pieczenia
( ¼ łyżeczki)
Aromat waniliowy ( ½ łyżeczki)
Cynamon ( ¼ łyżeczki)
Sól (mała szczypta)
Piekarnik rozgrzewamy
do 170*C.
Kokilkę smarujemy od
wewnątrz masłem, wrzucamy pokrojoną brzoskwinię, dodajemy cynamon i mieszamy.
W miseczce mieszamy
płatki owsiane (całe i zmielone), proszek do pieczenia, cynamon i sól. Dodajemy stopniowo mleko migdałowe – owsianka ma mieć konsystencje jednolitej masy-papki.
Zawartość miseczki
przekładamy na brzoskwinię w kokilce.
Pieczemy około 20-25
minut, do momentu kiedy będzie widać pęcherzyki pieczonych brzoskwiń a owsianka
na wierzchu się zarumieni.
Świetne zdjęcia tego śniadania! ; )
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł!
Pozdrawiam
Marzyło mi się dzisiaj takie właśnie crumble :)
OdpowiedzUsuńyummy !! cudne ! ta kruszonka z płatków jest mega <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam podjadać crumble przed telewizorem ;)
OdpowiedzUsuńowsiana kruszonka, mmmm.... :)
OdpowiedzUsuńboskie crumble!
OdpowiedzUsuńSamo zdrowie ! Takie esery to ja uwielbiam :D
OdpowiedzUsuń