Ostatnie chipsy jabłkowe (przepis TUTAJ) cieszyły się
dość dużym powodzeniem, tak więc wczoraj wzięłam się za pieczenie cukinii.
„Przy okazji” i „zupełnie przypadkiem” postało kilka innych przepisów, które
zobaczcie wkrótce ;)
Chipsy z cukinii. Idealne jako zdrowa
i mega dietetyczna przekąska -
(100 g cukinii = zaledwie 14 kcal)!
W przepisie jedynie z dodatkiem gruboziarnistej soli, ale możecie również użyć swoich ulubionych przypraw i ziół.
(100 g cukinii = zaledwie 14 kcal)!
W przepisie jedynie z dodatkiem gruboziarnistej soli, ale możecie również użyć swoich ulubionych przypraw i ziół.
Składniki (ilość według
zapotrzebowania)
Ja zrobiłam z:
Cukinia (1, średniego rozmiaru)
Oliwa (1 łyżka) - można pominąć
Sól gruboziarnista
Rozgrzewamy piekarnik do 100*C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Cukinię kroimy w cienkie, najlepiej 2
milimetrowe plasterki (najłatwiej na mandolinie kuchennej).
Plasterki cukinii rozkładamy na
ręczniku papierowym, po czym rozkładamy na nie drugą warstwę ręcznika.
Przyciskamy każdy plasterek. Dzięki temu wyciśniemy nadmiar wody, a
pieczenie będzie odrobinę krótsze.
Cukinie układamy na blasze do
pieczenia. Równo i ściśle obok siebie, upewniając się, że na siebie nie
nachodzą.
Do małej miseczki lub kubeczka
wlewamy odrobinę oliwy. Rozsmarowujemy ją pędzelkiem na każdy plasterek.
Cukinię posypujemy solą (lub innymi przyprawami).
Chipsy pieczemy około 2 godzin, do
czasu aż zaczną brązowieć, być chrupiące i lekko ostre. W połowie pieczenia plasterki odwracamy na drugą stronę. Po wyłączeniu
piekarnika, możemy je jeszcze w nim zostawić na około 30 min, pilnując aby się
nie spaliły.
Po dokładnym wystygnięciu najlepiej
jest je przechowywać do 3 dni w szczelnym zamknięciu.
super:)
OdpowiedzUsuńSuper! Nie ma to jak zdrowe chrupanie :)
OdpowiedzUsuńŚwietne! Odpalamy filmik i zajadamy bez wyrzutów sumienia !
OdpowiedzUsuńPoproszę o banner Lunch w pracy :-)
OdpowiedzUsuńGotowe ;)
Usuńlubimy :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, a cukinię uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńChipsy to grzech, ale takie to dobry uczynek dla samej siebie :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis , od dłuższego czasu poszukujemy zamiennika chipsów , to jest jedna z tych rzeczy za którymi niestety bardzo tęsknimy :) Ten przepis na bank wypróbuje , jutro lecę po cukinię do sklepu :) Jeżeli smakuje podobnie jak cukinia z grilla (moja ulubiona) to na pewno będzie super uczta. Dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńbosko ;)
OdpowiedzUsuńsuper, koniecznie zrobie:)
OdpowiedzUsuń