Strony

sobota, 27 lutego 2016

Bezy z czekoladą


Kto lubi bezy przepadnie po uszy. Mój sprawdzony przepis na bezy wzbogaciłam o dodatek rozpuszczonej czekolady, dzięki temu zyskują zupełnie nowy smak i aromat.
Bezą będą wspaniałą bazą do wielu deserów np. z owocami i bitą śmietaną, jednak bez nich smakują równie pysznie. Przygotowanie ich jest dosyć proste i łatwe, polecam :)


Składniki – około 35 sztuk 
3 białka w temperaturze pokojowej (rozmiar L) 
szczypta soli
175 g cukru do wypieków
2 łyżeczki cukru waniliowego
75 g rozpuszczonej, przestudzonej czekolady 



Piekarnik nagrzewamy do 140*C. Blachy wykładamy pergaminem lub matą teflonową. 

Rozpoczynamy ubijanie białek, po ich lekkim spienieniu dodajemy szczyptę soli i kontynuujemy ubijanie na wysokich obrotach miksera. 
Białka ubijamy do momentu otrzymania gęstej, sztywnej piany.  

Do ubitej piany łyżka po łyżce dodajemy oba cukry - cały czas ubijając na wysokich obrotach po każdym dodaniu. Otrzymana piana będzie lśniąca, bardzo gęsta i sztywna. 

Większość rozpuszczonej czekolady powoli wlewamy do miski. Mieszamy łyżką tylko 3-4 razy dookoła miski - tak, aby powstały zawijasy z czekolady - nie łączymy składników w jednolitą masę.

Masę bezową przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką ozdobną i na przygotowane blaszki wyciskamy beziki jednakowej wielkości, zachowując między nimi niewielkie odstępy.
Bezy polewamy resztą czekolady np. przy pomocy widelca. 

Bezy pieczemy z termoobiegiem w 140*C przez około 50 minut. 
Gotowe beziki powinny być bardzo chrupkie i delikatne, jeśli Wasze bezy zaczną lekko ciemnieć należy zmniejszyć temperaturę i wydłużyć czas pieczenia. 

Jeśli nie zużyjemy wszystkich bez na raz, przechowujemy je w szczelnym pojemniku, bądź puszce – inaczej nasiąkną wilgocią z powietrza i zamienią się w miękkie placki. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz