Delikatny, torcik na spodzie z ciasteczek kakaowych z dodatkiem wspaniałej miętowej czekolady Terravita, o której możecie przeczytać TUTAJ.
O orzeźwiającym smaku kremu decyduje ekstrakt miętowy. Pokusiłam się o jego wykonanie, leżakował od listopada, więc bardzo miło było móc wreszcie użyć go do wypieków. Jednak na przyszłość pewnie zdecyduje się na kupny ekstrakt z mięty pieprzowej, bez problemu znajdziecie go w internecie.
Ciasto jest pyszne - leciutkie, delikatnie miętowe, ponadto bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Z pewnością zadowoli każdego fana połączenia mięty z czekoladą.
Składniki: forma 18 cm
Spód:
155 g herbatników kakaowych
155 g herbatników kakaowych
60 g czekolady z nadzieniem miętowym Terravita
40 g masła
Masa:
330 ml śmietany kremówki 36%
330 ml śmietany kremówki 36%
250 g serka mascarpone lub ricotta
około 100 g cukru pudru
3 łyżki żelatyny, rozpuszczonej w minimalnej ilości wrzątku
kilka kropel ekstraktu miętowego
kilka kropel zielonego barwnika - opcjonalnie
Dodatkowo:
kawałek czekolady do starcia na wierzch
Tortownicę wykładamy dokładnie pergaminem lub folią spożywczą.
Ciasteczka miksujemy w malakserze na piasek. Dodajemy do nich rozpuszczone masło oraz rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę i miksujemy jeszcze chwilę, aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku.
Masę miasteczkową mocno, równomiernie dociskamy do dna formy i wkładamy do lodówki.
Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy mascarpone/ricottę, cukier puder i ekstrakt miętowy do smaku oraz wedle uznania barwnik. Dokładnie miksujemy do połączenia się składników.
Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 2-3 łyżki kremu by ją schłodzić, zapobiegnie to powstawaniu grudek w kremie. Żelatynę wlewamy do masy i szybko dokładnie mieszamy, by połączyć składniki. Krem wkładamy do lodówki, a kiedy zacznie tężeć wylewamy go na masę ciasteczkową.
Ciasto powinno całkowicie stężeć w lodówce w kilka godzin, jednak czas zależy od rozmiaru ciasta - jeśli zwiększycie rozmiar, należy wydłużyć czas chłodzenia.
Dekorujemy startą czekoladą. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz