Strony

środa, 30 grudnia 2015

Porzeczkowiec


Święta, święta i po świętach - jak co roku :) Mam nadzieję, że miło spędziliście te kilka dni. Tymczasem noc sylwestrowa za pasem, po świątecznym dogadzaniu proponuje równie pyszne, lecz lekkie w konsystencji ciacho czekoladowo porzeczkowe. 

Proste, podzielne i szybkie w przygotowaniu. Delikatnie słodkie, z puszystym kremem i lekko kwaskowatym dżemem porzeczkowym, nasączone wyśmienitą nalewką. Smakuje wszystkim, osobiście z pewnością wykonam kilka wariacji tego ciasta np. z konfiturą z malin.  

Życzę wszystkim niezapomnianej zabawy Sylwestrowej, oby spełniły Wam sie wszytskie postanowienia noworoczne ! :)

Składniki : forma 24x37 cm 
Ciasto: 
¾ szklanki oleju 
½ szklanki wody 
1 szklanka cukru 
5 łyżek kakao 
5 jajek, białka i żółtka oddzielnie (w temperaturze pokojowej)
½ szklanki drobnego cukru 
1 ½ szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Krem: **
500 g serka kremowego 
300 g serka ricotta
500 ml śmietany kremówki 36%
substancja zagęszczająca - np. agar agar 
około 100 g cukru pudru 
Nasączenie:
pół szklanki likieru lub nalewki z czarnej porzeczki
¼ szklanki wody
Ponadto:
650 g dżemu z czarnej porzeczki 

** Krem wykonałam w lżejszej wersji, jeśli wolicie bardziej maślane masy zastąpcie serek kremowy oraz ricottę serkiem masacarpone i pomińcie substancje zagęszczającą. 


Olej, wodę, cukier i kakao umieszczamy w garnuszku, mieszamy stale podgrzewając, aż cukier się rozpuści i całość zacznie wrzeć. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 

Piekarnik nagrzewamy do 180*C, dno blachy wykładamy pergaminem, 

Białka ubijamy na sztywną pianę w misie miksera. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Następnie dodajemy wszystkie żółtka i ubijamy masę do otrzymania kremowej pianki. 
Wlewamy wystudzoną mieszankę z kakao, całość mieszamy powoli i dokładnie, najlepiej szpatułką. 
Dodajemy przesianą mąkę wraz z sodą i proszkiem do pieczenia, ponownie mieszamy szpatułką lub rózga, do otrzymania jednolitej konsystencji. Najlepiej mąkę dodawać stopniowo, zapobiega to powstawaniu grudek w masie. 
Masę przelewamy do przygotowanej formy. Pieczemy przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka w 180*C. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku. 
Po wystudzeniu dzielimy je ostrym nożem na 2 blaty. 

Śmietanę ubijamy w misie miksera do otrzymania puszystego kremu, pod koniec dodajemy ricottę, serki i cukier puder oraz przygotowaną substancję zagęszczającą - możecie użyć około 3-4 łyżeczek żelatyny lub 2-3 łyżeczek agar agaru, jednak ilość jakiej potrzebujecie zależy od składników jakie używacie, najlepiej stopniowo sprawdzać stężenie masy. Krem schładzamy w lodówce. 

Po przygotowaniu wszystkich elementów i stężeniu kremu składamy ciasto.
Dolny blat nasączamy połową mieszanki z likierem, na wierzchu równomiernie rozsmarowujemy połowę dżemu oraz kremu. Przykrywamy drugim blatem kakaowym, nasączamy go resztą ponczu, smarujemy resztą dżemu oraz kremu.
Ciasto przechowujemy w lodówce, minimum kilka godzin przed podaniem.
Dowolnie dekorujemy, smacznego. 






Świąteczne słodkości! 2015

1 komentarz: