Risalamande to duński deser jedzony podczas Wigilii. Pudding ryżowy podawany jest z migdałami i ciepłym sosem wiśniowym. Sekretem jest specjalny ryż o nazwie „grød ris”, podobny do ryżu na risotto, lecz o nieco krótszych ziarenkach. Możemy użyć też innego ryżu np. jaśminowego. Do sosu wiśniowego, można natomiast dodać odrobinę brandy, zrobić go samemu, użyć domowej konfitury lub skorzystać z gotowych półproduktów.
Jest zdecydowanie wyśmienity. Bardzo kremowy, o delikatnej waniliowej nucie. Zwykle jedzony na zimno jest sycący, lecz bardzo pasuje do świątecznej atmosfery i wszystkim smakuje.
W Polskiej scenerii nie każdy zdecydowałby się na duński akcent w postaci tego deseru przy wigilii, lecz polecam na śniadanie ;)
W Polskiej scenerii nie każdy zdecydowałby się na duński akcent w postaci tego deseru przy wigilii, lecz polecam na śniadanie ;)
Składniki – około 5 sporych porcji
0,8 szklanka ryżu
około 900 ml mleka – najlepiej pełnego
200 ml wody
¼ łyżeczki soli
1 laska wanilii
4 łyżki cukru
400 ml śmietany kremówki
100 g płatków migdałowych lub słupków
Dodatkowo:
około 500 ml konfitury wiśniowej*
płatki migdałów do posypania
płatki migdałów do posypania
*/ możemy użyć kompotu wiśniowego, konfitury lub mrożonych owoców
Wodę wraz z mlekiem i nasionami laski wanilii doprowadzamy do wrzenia – możemy również dodać pozostałą część wanilii. Cały czas mieszając dodajemy ryż. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień na minimum. Gotujemy około 45 minut pod przykrywką - do momentu, aż ryż będzie miękki i wchłonie całe mleko. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Dodajemy cukier oraz migdały, dokładnie mieszamy. Kremówkę ubijamy na sztywną masę i dodajemy do ryżu łącząc składniki. Wkładamy do lodówki na co najmniej dwie godziny.
Konfiturę, owoce lub kompot podgrzewamy w małym garnku. W zależności od tego, czego użyliśmy zagęszczamy sos mąką ziemniaczaną.
Deser podajemy zimny z ciepłym sosem, posypany płatkami migdałów, smacznego.
mmm apetyczny deser :) albo śniadanie!
OdpowiedzUsuńmmm... pyszny) diekuje za udzial w akcji)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie..! ;)
OdpowiedzUsuńDopiero zaczynam więc zapraszam http://garnkowefanaberie.blogspot.com/
Ależ apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńZrobię ten deser! Dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuńŚlinka cieknie! :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale:)!
OdpowiedzUsuńa gdzie u nas można dostać ten ryż
OdpowiedzUsuń?
Pyszny zawsze co roku w Danii na święta się to robi.
OdpowiedzUsuń