Pyszne ciasteczka z dodatkiem białej czekolady i orzechów laskowych. Są świetne do natychmiastowego przyrządzenia, kiedy macie ochotę na coś słodkiego lub jako prezent dla bliskich.
Przechowując ciastka w szczelnym, suchym pojemniku w chłodnym miejscu możecie je zachować do jednego miesiąca, pod warunkiem, oczywiście, że do tego czasu nie znajdą się w brzuchu!;)
Składniki – około 20 ciastek
160 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
120 g miękkiego masła
1 jajko
250 g mąki
½ łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
100 g obranych orzechów laskowych
200 g białej czekolady
Piekarnik rozgrzewamy do 160*C.
2 blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Cukier, cukier waniliowy, masło i jajka miksujemy na puszystą masę. Partiami dodajemy wymieszaną mąkę z sodą i solą. Dobrze łączymy składniki.
Czekoladę i orzechy siekamy na kawałeczki – orzechy drobniej, lub możecie kupić gotowe posiekane. Całość dokładnie mieszamy szpatułką.
Małe porcje ciasta układamy na blachach, lekko spłaszczając.
Ciastka pieczemy w temperaturze 160* przez około 15 minut na złoty kolor. Odstawiamy na kratkę do ostudzenia.
pysznie:) zjadłabym takie:)
OdpowiedzUsuńPysznie :) Dziękuję za udział w akcji!
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie ale niestety nie dla mnie :P Unikam mąki i czekolady
OdpowiedzUsuńU nas takie pyszności z pewnością nie przetrwałyby miesiąca... :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńpyszne wyglądają :)