Menemen to turecka wersja jajecznicy, która najczęściej podawana jest w tym samym naczyniu, w którym została zrobiona. Ma intensywny smak pomidorów oraz papryki i idealnie pasuje do świeżej bagietki z mięciutkim wnętrzem, którą większość zanurza w daniu.
Smak potrawy to nie tylko połączenie warzyw i przypraw, ale co ważniejsze, struktura i konsystencja jaj, które są ścięte, lecz nadal zachowują swoją formę. Nie przesmażone i suche, lecz wciąż lekko wilgotne. Możemy również dodać kiełbasę, a przed podaniem posypać serem feta.
Składniki – 2 porcje
łyżka masła
1 średnia cebula, posiekana
½ papryki, posiekana
3 średnie pomidory, posiekane – w zimie polecam pomidory z puszki
2 łyżki przecieru lub pasty pomidorowej
3-4 jajka
sól i pieprz
+szczypiorek, feta lub jogurt do podania
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę.
Po około 2 minutach dodajemy paprykę oraz pomidory i całość dusimy około 10 minut.
Dodajemy pastę pomidorową, sól i pieprz.Wbijamy jajka i całość smażymy chwilę, tak aby jajka nie były surowe. Uważamy aby nie przesmażyć dania.
Posypujemy wybranymi dodatkami
Posypujemy wybranymi dodatkami
Smacznego.
bardzo ciekawy pomysł na jajecznicę! :) apetycznie się prezentuje, poza tym te smaki na pewno zachwycają podniebienie!
OdpowiedzUsuńale pomidorrrrowa :)
OdpowiedzUsuńojej, takiej jajecznicy nie spotkałam jeszcze :]
OdpowiedzUsuńPyszna;)
UsuńW składnikach jest masło a smażymy na oliwie !!!
Usuń