Znakomity, cytrusowy mazurek na pysznym i kruchym spodzie. Ma bardzo intensywny aromat oraz smak owoców, jest soczysty i słodki, dzięki dodaniu do klasycznej wersji moreli oraz fig, które nadają mu ciekawy smak.
Składniki (blacha 25 x 34cm)
350 g mąki pszennej (zastąpiłam 150 g mąką pełnoziarnistą)
50 g cukru pudru
200 g masła
1 łyżka śmietany
2 żółtka
Nadzienie:
3 średnie pomarańcze
garść suszonych moreli, namoczonych i posiekanych
kilka fig, namoczonych i posiekanych
1 cytryna
200 g cukru (cukier regulujemy wg kwaśności pomarańczy)
Wszystkie składniki na ciasto kruche dokładnie wyrabiamy.
Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
Piekarnik nagrzewamy do 200*C.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim blachę (blacha powinna być
wcześniej wyłożona papierem do pieczenia). Ciasto nakłuwamy widelcem lub
przykrywamy pergaminem i wysypujemy coś by je obciążyć.
Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200*C. Odstawiamy do ostudzenia.
Pomarańcze i cytrynę dokładnie myjemy ostrą gąbką lub szczoteczką.
Ocieramy z skórkę na drobnej tarce nie ścierając białych części. Całą jasną
część obieramy i wyrzucamy. Usuwamy pestki i kroimy na kilka części.
Namoczone oraz pokrojone morele i figi miksujemy foodprocesorem lub maszynką do
mielenia razem z pomarańczami - nie musi powstać z tego gładki mus - ważne, by
były bardzo drobne części.
Zmiksowane owoce zasypujemy cukrem i gotujemy około 30 minut,
by zrobiła się z nich konfitura - masa zgęstnieje, a woda wyparuje.
Upieczony spód pokrywamy masą owocową i wyrównujemy. Ozdabiamy według uznania.
Wygląda prześlicznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, smakuje jeszcze lepiej;)
Usuńprzepis jest ok, choć dodałabym znacznie mniej cukru i masła. ale do akcji przyjmuję ;)
OdpowiedzUsuń