Strony

wtorek, 1 kwietnia 2014

Mazurek morelowo-pomarańczowy z figami


Znakomity, cytrusowy mazurek na pysznym i kruchym spodzie. Ma bardzo intensywny aromat oraz smak owoców, jest soczysty i słodki, dzięki dodaniu do klasycznej wersji moreli oraz fig, które nadają mu ciekawy smak.


Składniki (blacha 25 x 34cm)
Ciasto kruche:
350 g mąki pszennej (zastąpiłam 150 g mąką pełnoziarnistą)
50 g cukru pudru
200 g masła
1 łyżka śmietany
2 żółtka

Nadzienie:

3 średnie pomarańcze 
garść suszonych moreli, namoczonych i posiekanych
kilka fig, namoczonych i posiekanych 
1 cytryna
200 g cukru (cukier regulujemy wg kwaśności pomarańczy)



Wszystkie składniki na ciasto kruche dokładnie wyrabiamy. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. 

Piekarnik nagrzewamy do 200*C.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim blachę (blacha powinna być wcześniej wyłożona papierem do pieczenia). Ciasto nakłuwamy widelcem lub przykrywamy pergaminem i wysypujemy coś by je obciążyć. 
Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200*C. Odstawiamy do ostudzenia.

Pomarańcze i cytrynę dokładnie myjemy ostrą gąbką lub szczoteczką. 

Ocieramy z skórkę na drobnej tarce nie ścierając białych części. Całą jasną część obieramy i wyrzucamy. Usuwamy pestki i kroimy na kilka części. 

Namoczone oraz pokrojone morele i figi miksujemy foodprocesorem lub maszynką do mielenia razem z pomarańczami - nie musi powstać z tego gładki mus - ważne, by były bardzo drobne części.


Zmiksowane owoce zasypujemy cukrem i gotujemy około 30 minut, by zrobiła się z nich konfitura - masa zgęstnieje, a woda wyparuje.

Upieczony spód pokrywamy masą owocową i wyrównujemy. Ozdabiamy według uznania. 
Smacznego.





Wielkanocne Smaki - edycja IV Wielkanocne Smaki - edycja IV Lekka Wielkanoc

3 komentarze:

  1. przepis jest ok, choć dodałabym znacznie mniej cukru i masła. ale do akcji przyjmuję ;)

    OdpowiedzUsuń