Do brownie z batata byłam nastawiona baaardzo sceptycznie i do dziś mówię o nim "wynalazek". Ale wypróbować trzeba. Dlaczego?
Po pierwsze, pewnie najważniejsze - jest zdrowe, bez zbędnego tłuszczu, cukru i białej mąki
Po drugie, całość ma mniej niż 600 kcal, zakładając, że podzielimy je na 8 to niecałe 70 kcal kawałek!
Po trzecie, jestem odważna, lubię eksperymentować i jestem otwarta na nowe rzeczy, więc brownie w przeciągu 2 dni piekłam dwa razy - bo znikło od razu.
Jeśli Was przekonałam to biegnijcie do kuchni.
A o brownie kilka słów: jest wspaniałe w smaku. Wilgotne, lekko napuszone ciasto, z wyraźnym smakiem czekoladowym. Składników nikt nie rozpozna, idealnie się połączyły i tworzą pyszną całość.
Do ciasta możemy dodać dodatki w postaci orzechów, bakalii itp. Możemy je również dowolnie dekorować, składniki pomnożyć i zrobić dużą blachę lub rząd babeczek.
Ja je uwielbiam pokrojone w kosteczkę z dodatkiem jogurtu naturalnego i świeżych owoców.
Składniki (6-8 sporych muffin lub mała blaszka):
200 g batata, ugotowanego
150 g banana (1 spora sztuka)
2 białka
40 g mąki owsianej (zmielone płatki owsiane)
1 budyń czekoladowy bez cukru (38g)
słodzik/inne słodzidło do smaku (u mnie 10 tabletek)
½ łyżeczki sody
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Piekarnik nagrzewamy
do 170*C
Słodkiego ziemniaka obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy
do miękkości.
Dodajemy banana i całość dokładnie rozgniatamy np. widelcem, tłuczkiem.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy zmielone płatki owsiane (wraz ze słodzikiem jeśli używamy). Ja to zrobiłam w zwykłym dzbanku miksującym, np. do smoothie’s ale mogą być również inne roboty kuchenne.
Składniki mieszamy, dodajemy sodę, proszek do pieczenia, budyń i jeszcze
raz mieszamy. Możemy to zrobić mikserem jak i łopatką.
Masę z białkami dodajemy do batata, dokładnie mieszamy.
Ciasto przelewamy do foremek lub małej formy (wyłożonej papierem do pieczenia).
Pieczemy 30 min w 170*C.
wygląda niesamowicie :)
OdpowiedzUsuńwygląda cudownie, spróbowałabym z miłą chęcią.
OdpowiedzUsuńNa takie coś bym nie wpadła ! Super :)
OdpowiedzUsuńZ batatów, powiadasz? No, trzeba będzie spróbować! W końcu przedrostek "słodkie" przed tymi ziemniakami zobowiązuje!
OdpowiedzUsuńtak mało kalorii a wygląda pysznie :D
OdpowiedzUsuńkradne przepis ;)
http://diamond-life-healthly.blogspot.com
Ile czasu się gotuje batata? Jak ziemniaki?
OdpowiedzUsuńZwykle batata kroję na mniejsze części, ugotowanie zajmuje wtedy mniej czasu - około 15 minut do miękkości.
UsuńRewelacyjne są te muffinki. Ja jeszcze wrzuciłam do nich kropelki czekoladowe a z wierzchu posypałam wiórkami. Ale w smaku są naprawdę pyszne:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakują :)
Usuń