Strony

niedziela, 27 października 2013

Pancakes bananowo - jabłkowe


Puszyste i delikatne, pięknie pachnące pancakes z owocami. 
Podane z naszymi ulubionymi dodatkami, na idealne śniadanie, polecam ;)

Składniki na około 12-15 pancakes:
200 g mąki pszennej
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 jajko
około 200 ml mleka
1 banan, posiekany na nie duże kawałki
1 duże jabłko, obrane i starte na tarce o dużych oczkach
1 łyżeczka masła, roztopionego
Cukier/miód/słodzik do smaku


Dodatki wedle uznania do podania: miód, orzeszki, jogurty, masło orzechowe, czekolada, dżemy itp.

W misce mieszamy wszystkie suche składniki. Jajko roztrzepujemy razem z mlekiem, dodajemy do mąki. Na końcu wrzucamy starte jabłko i pokrojonego banana. Ciasto ma być gęste i nie rozlewające się.
Rozgrzewamy patelnię, na której formujemy pancakes'y (bez tłuszczu). Smażymy je na średnim ogniu z obu stron na jasny brąz (około 40 sekund do minuty z każdej strony). Kiedy na powierzchni placuszka pojawi się dużo pęcherzyków powietrza, przewracamy na druga stronę. Jeśli będą zbyt brązowe, zmniejszamy ogień.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Nigdy nie łączyłam banana z jabłkiem w placuszkach. Super pomysł ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. A tak często zalegają mi banany i jabłka i zastanawiam się co z nimi zrobić... Teraz już wiem! :) Dodaję do akcji i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń