Strony

wtorek, 2 lipca 2013

Truskawkowo - czekoladowa moc



Sezon truskawkowy w pełni tak więc dziś dziecinnie prosty "przepis" na idealną propozycję na słodkie śniadanie, bajeczny deser lub przystawkę.
Obłędne ciasto-chlebek czekoladowy z TEGO przepisu, soczyste truskawki i puszysta bita śmietana.  

Gorąco polecam! 

Składniki (ilość według uznania):

Chlebek czekoladowy z TEGO przepisu
Truskawki (umyte, bez szypułek)
Cukier/słodzik – według uznania, w zależności od słodyczy owoców
Bita śmietana (ubita śmietana 36% lub gotowa z puszki)
Kakao lub rozpuszczona czekolada do podania - opcjonalnie


Truskawki posypujemy cukrem (około 50 g na 0,5 kg) i odstawiamy na lodówki na kilka godzin, aby stały się słodkie i soczyste.

Kromki obłędnie czekoladowego chlebka układamy na talerzykach/paterze i  nakładamy na nie truskawki wraz z odrobiną soku, który z nich wypłyną.

Następnie układamy na wierzchu bitą śmietanę.

 „Ciastka” możemy posypać dodatkowa ilością kakao lub polać czekoladą.


Smacznego!



Truskawkowy zawrót głowy 2013 Desery z truskawkami Owoce z sadu i dzialki    

5 komentarzy: