Szczerze mówiąc nawet
nie wiem co to jest, ale według mojej mamy jest pyszne ;)
Poza tym, już wiem, że zapach warzyw i
kaszy z lekko orientalną nutą sosu sojowego również jest bardzo przyjemny.
Oto jak zostałam
mistrzynią improwizacji dnia dzisiejszego ;)
1 porcja = około 300 kcal
Składniki na 1 porcje:
Kasza gryczana (pół
woreczka, około 50 g)
Marchewka (1 sztuka)
Kalafior (około 200 g)
Fasolka szparagowa
(około 150 g)
Sos sojowy (2 łyżki)
Sól, papryka chili w
proszku
Bulion: 0,5l wody +
0,5 kostki bulionowej (ulubionej)
Fasolkę oraz
kalafiora gotujemy do miękkości. Do przyrządzonego, gotującego się bulionu
wrzucamy kaszę gryczaną oraz obraną i pokrojoną marchewkę. Gotujemy przez około
15 minut, kilka minut przed zdjęciem z gazu dodajemy sos sojowy. Najlepiej aby
woda wyparowała a kasza i marchew była miękka. Dodajemy szczyptę chili i
mieszamy. Wrzucamy wcześniej ugotowaną fasolkę oraz kalafiora.
Smacznego ;)
jakie pyszne i zdrowe warzywka ;)
OdpowiedzUsuńzbiór wszystkiego co dobre na jednym talerzu :))) ja chce taki obiadek :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
Hmm...
OdpowiedzUsuńw sam raz do pracy, wszystko razem i do tego sos sojowy, którego nie znosiłam do niedawna, a teraz wręcz uwielbiam:)
Mój blog: www.tysiacepomyslow.blogspot.com
Wykorzystam tylko części przepisu - kasza gryczana gotowana z marchewką z sosem sojowym / brzmi bajecznie/. Inne warzywa zrobię inaczej.
OdpowiedzUsuń