niedziela, 13 lipca 2014

Wieloziarnisty chleb z owocami

 

Myślę, że każdy fan dobrego pieczywa, niezależnie od pogody – letniej czy zimowej skusi się na upieczenie tego chlebka. Jest to jeden z naprawdę najlepszych chlebów owocowych, a słodki zapach jego pieczenia jest absolutnie cudowny. Oprócz pewności składników i świeżości, uważam za frajdę wykonanie własnego pieczywa, któremu w dodatku jego kupni koledzy zupełnie nie dorównują w smaku.  Mimo, że proces ten zajmuje trochę czasu, jest prosty i całkowicie warto.

Gruboziarnisty chleb na bazie wielu zbóż oraz nasion, z dodatkiem owoców i orzechów. Pieczywo jest wilgotne i bardzo soczyste, idealne na początek dnia.




Składniki – 1 duży bochenek
 Parzenie, Dzień 1
½ szklanki kaszy z pszenicy (TAKIEJ – firmy Lubella, lub zamiennik – kasza manna) 
½ szklanki płatków żytnich 
½ szklanki płatków owsianych
½ szklanki nasion słonecznika
½ szklanki mielonego siemienia lnianego 
1,5 łyżeczki soli
400 ml wrzącej wody
Dzień 2

500 ml maślanki
5 łyżek miodu  - użyłam  gryczanego
½ szklanki suszonych moreli
1 szklanka orzechów – użyłam laskowych
1,4 szklanki mąki żytniej
1,5 szklanki mąki pszennej 
1 łyżeczka przyprawy korzennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody




Dzień 1

Wszystkie suche składniki mieszamy w misce. Zalewamy wrzącą wodą i dokładnie mieszamy.  Miskę zawijamy folią spożywczą i odstawiamy na całą noc. 


Dzień 2
Piekarnik nagrzewamy do 200*C. 
Dużą, podłużną blachę wykładamy papierem do pieczenia. 

Maślankę mieszamy w dużej misce z miodem. 
Morele i orzechy siekamy z grubsza, wrzucamy do miski i całość mieszamy wraz z mąkami, proszkiem do pieczenia, przyprawą i sodą oczyszczoną. 
Zawartość miski mieszamy razem ze składnikami, które odstawiliśmy na noc. Ciasto przelewamy do przygotowanej formy, możemy je dodatkowo posypać pestkami słonecznika. 
Dobrze schować bochenek na kilka godzin aby ciasto odpoczęło.

Pieczemy w dolnej części piekarnika przez około 75 minut, do tzw. suchego patyczka. Mimo ciemnej skórki z zewnątrz, w środku chleb zawiera dużo wody i potrzebuje długiego czasu pieczenia, lecz wciąż będzie soczysty. Kiedy skórka z ciemnieje należy chleb szczelnie przykryć folią aluminiową.
Chleb wyjmujemy z piekarnika i trzymamy 15 minut w formie, a  następnie wyjmujemy z niej i odstawiamy na kratkę do całkowitego ostygnięcia. 






Lato w pełni! Płaski brzuch- posiłki dietetyczne

2 komentarze :

  1. bardzo lubię pieczywo homemade :) z owocami? super!

    OdpowiedzUsuń
  2. pracochłonny ten chlebek, ale na pierwszy rzut oka widać, że warto :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly